
wegetariańskie pozwalają stosować krowie mleko, czy miód. A jakie przepisy tu królują? Przede wszystkim zapiekanki. Kuchnia wegańska pełna jest pomysłów na łączenie warzyw i zapiekanie ich między innymi pod kołderką z mleczka koksowego. W krótką chwilę można wyczarować w ten sposób wspaniałe danie.
I dlatego nieustannie w internecie poszukiwane
Dziś ludzie wybierają wegetarianizm lub weganizm z powodów religijnych, moralnych, zdrowotnych, ekologicznych lub ekonomicznych. I dlatego nieustannie w internecie poszukiwane są przepisy wegetariańskie i przepisy wegańskie. Kuchnia wegańska nie jest dla każdego, lecz zróżnicowana kuchnia wegetariańska jest zdrowa i może być ciekawa. Wegetarianizm pojawił się w Europie już w szóstym wieku przed naszą erą. Najbardziej znanym wegetarianinem w historii był Leonardo da Vinci, który nie spożywał mięsa z powodów etycznych.
Mleko pochodzenia odzwierzęcego to jeden z
Mleko pochodzenia odzwierzęcego to jeden z tych produktów, który często zawierają przepisy wegetariańskie. Jest ono kluczowym źródłem białka, tak ważnego dla ludzkiego organizmu. A jak to jest u wegan? Kuchnia wegańska w ogóle z niego nie korzysta. Eliminuje ona wszelkie produkty, które człowiek pozyskuje od zwierząt. A czym je zastępuje? Mlekiem pochodzenia roślinnego, głównie mlekiem sojowym, czy mleczkiem kokosowym. To ostatnie zresztą doskonale sprawdza się jako zagęstnik do zup, o których przepisy wegańskie często mówią.